Chaque lundi soir, une Vente spéciale autour d'un artiste ou un thème se clôture. Participer en tant que vendeur ? Vous pouvez ! Vous trouvez plus d'informations ici.
Traduit avec Google Translate. Texte original afficher .
Marinus Heijl (Utrecht, 1835 – Amsterdam, 1931) wordt op 22 maart 1835 geboren in Utrecht. De jonge Marinus is voorbestemd voor het geestelijk leven, maar het lot beslist anders. Wanneer zijn vader overlijdt, vertrekt het gezin in 1851 naar Amsterdam. Marinus krijgt aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten les van de landschapsschilder Hendrik Dirk Kruseman van Elten.
In 1862 wordt één van zijn landschappen van de jonge kunstenaar geëxposeerd tijdens de tentoonstelling van Levende Meesters bij Arti et Amicitiae in Amsterdam, waarover het Algemeen Handelsblad schrijft dat het ‘oorspronkelijkheid en een kloeke opvatting’ verraadt. Vijf jaar later worden zijn werken – gemaakt rondom het Gelderse Wolfheze – nogmaals geprezen. Weliswaar als onaf, maar desalniettemin zodanig ‘uitmuntend krachtig’ dat de criticus zich wenst dat de schilder zijn doeken voortaan tot afgeronde schilderijen uitwerkt. Heijl is – op aanraden van Kruseman van Elten – in die jaren veelvuldig te vinden aan de Veluwezoom, die onder leiding van Johannes Bilders en Willem Roelofs uitgroeit tot een hotspot voor schilders op zoek naar een Nederlandse equivalent van Barbizon.
Zowel de schilderijen als de tekeningen van Heijl worden steeds gunstig besproken én vallen in de smaak bij het publiek. Begin jaren 1870 vestigt de schilder zich in de Amsterdamse Eerste Helmersstraat, waar hij een atelier aan huis heeft. De jonge Amsterdammer George ‘Geo’ Poggenbeek en Nico Bastert behoren tot zijn eerste leerlingen, met wie hij altijd een innig contact zal blijven onderhouden. In 1875 maken de drie een tocht naar Laag-Soeren, waarbij Heijl hen kennis laat maken met de Veluwezoom. In de daarop volgende jaren is de schilder ook in Zwitserland en het Duitse Harzgebergte onderweg. Behalve schilderijen maakt Heijl vooral veel houtskooltekeningen, die door heel Nederland getoond worden. Bij Arti et Amicitiae is hij inmiddels gepromoveerd tot voorzitter van de tentoonstellingscommissie.
In 1905 wordt Marinus Heijl, ter ere van zijn zeventigste verjaardag, een feestmaal aangeboden bij Arti et Amicitiae. Op zijn tachtigste gebeurt dat wederom, waarbij door Carel Dake in De Telegraaf gewag wordt gemaakt van een man die de ‘lenigheid bezit van een lenig man van vijftig, de vrolijkheid van een vrolijk man van dertig en een zich nog steeds ontwikkelend talent.’ Het zijn de jaren dat de schilder steeds vaker de aandacht op zich weet te vestigen. Hoewel hij vooral geroemd wordt om zijn jeugdigheid op immer voortschrijdende leeftijd, wordt ook de kwaliteit van zijn werk in ogenschouw genomen. In het voorjaar van 1924 ontvangt Heijl persoonlijk complimenten van koningin Wilhelmina, wanneer zij op de sociëteit van Art is. ‘Ik wou niet, ik was niet gekleed,’ vertelt de schilder naderhand aan dagblad Het Vaderland: ‘Ik protesteerde, maar mijn protest mocht niet baten […] Amice Simon Maris aan mijn linker en Wolter in mijn rug. Zóó trekkend en duwend gaat het de trappen op naar de tentoonstellingszaal.’ Aldaar treft de schilder de koningin. Wat volgt is een tête-à-tête van zo’n twintig minuten, waarbij zij hem complimenteert met zijn werk. Marinus Heijl overlijdt op 29 januari 1931 op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Werk van Heijl is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en Museum Veluwezoom in Doorwerth.
État
État
Bon
weinig zichtbare onregelmatigheden. De antieke pronklijst is in goede conditie.
Expédition
Retrait sur place
L'œuvre peut être récupérée sur place. En tant qu'acheteur, vous devez apporter vos propres matériaux d'emballage. L'emplacement est : Amsterdam, Les Pays-Bas
service-de-transport
Si vous ne parvenez pas à récupérer une œuvre vous-même, vous pouvez faire appel à un service de messagerie pour récupérer l'œuvre. Cliquez ici pour plus d'informations sur son fonctionnement et consultez les tarifs.
Envoi
En raison de sa taille ou de sa fragilité, il n'est pas possible d'envoyer cet article par courrier ordinaire.
Garantie
Garantie
En mettant le lot en vente, j'accepte les conditions de garantie telles qu'elles s'appliquent sur Kunstveiling en ce qui concerne l'exactitude de la description du lot mis aux enchères
Le vendeur assume l'entière responsabilité de ce lot. Kunstveiling ne fait que fournir la plate-forme pour cette transaction, à finaliser directement avec le vendeur. Plus d'informations .