Nikolaas Eekman - De prins op het varken

Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!
Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!Nikolaas Eekman - De prins op het varken kopen? Bied vanaf 50!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Nikolaas Eekman (1889-1973)
Type kunstwerk Prenten & Uitgaves
Periode 1900 t/m 1944
Techniek Ets/Aquatint
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 22 x 17 cm (h x b)
Incl. lijst 42 x 32 cm (h x b)
Gesigneerd Ongesigneerd/Drukgesigneerd
Prachtige ets van de Nederlandse figuratieve schilder en illustrator Nikolaas Mathijs Eekman (Brussel, 9 augustus 1889 – Parijs, 13 november 1973) ook bekend als Nicolas Eekman, Nico Eekman en onder het pseudoniem Ekma.

Zijn schilderstijl is in drie perioden te typeren: expressionistisch van 1914 tot laat in de jaren 1920, Vlaams-realistisch aan het begin van de jaren 1950, en ten slotte 'fantastique'.

In 1921 vestigde Eekman zich in Parijs. Hij ontmoette vaak de Nederlandse en Belgische kunstenaars die daar leefden, zoals Fred Klein (de vader van Yves Klein), Piet Mondriaan, Cesar Domela, Georges Vantongerloo en Frans Masereel. Hij raakte bevriend met galeriehouder Jeanne Bucher, die in 1928 zijn werk tentoonstelde, samen met het werk van Mondriaan. Dit was de enige keer dat Mondriaans schilderijen zouden worden tentoongesteld in een galerie in Parijs. Hoewel Eekman tegen abstracte kunst was en Mondriaan een van de pioniers, zouden ze altijd zeer goede vrienden blijven.
Tijdens de jaren 30 nam Eekman deel aan groepstentoonstellingen over de hele wereld, voornamelijk in de Verenigde Staten, terwijl zijn soloshows plaatsvonden in heel Europa. Gedurende het interbellum was Eekman onderdeel van de artistieke beweging rond Montparnasse. Daar raakte hij bevriend met Jean Lurçat, Louis Marcoussis, Andre Lhote, Max Jacob, Moise Kisling, Marc Chagall, Picasso, Dali, Armand Nakache, Paul Signac, Jacques Lipchitz, Fernand Léger, Edouard Goerg, Max Ernst.
In 1937, op de Internationale Tentoonstelling in Parijs, kreeg Eekman een gouden medaille voor zijn schilderij "La Pelote bleue" ("De blauwe bal"), dat werd aangekocht door de Staat voor de Galerie nationale du Jeu de Paume.
In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij gezocht door de nazi's en vestigde hij zich in Saint-Jean-de-Luz, in het zuidwesten van Frankrijk, waar hij werkte onder het pseudoniem Ekma. Eekman illustreerde verschillende boeken, onder andere Les Destinées van Alfred de Vigny (1933), Contes d'un buveur de bière van Charles Deulin (1945), Tyl Uilenspiegel van Charles de Coster (1946) en L'Ane Culotte door Henri Bosco (1950).
Afmetingen: 22x17cm en met lijst 42x32cm en glasplaat voor de ets - gesigneerd in de plaat.
Het object wordt wereldwijd verzonden via PostNL International service. De verzendkosten zijn inclusief afgiftebewijs (aangetekend) plus een verzekering tegen verlies of schade met een maximaal te verzekeren waarde van 500euro. Indien het veiling object voor minder dan 50euro is verkocht zal het object enkel met track&trace worden verzonden.




Conditie
ConditieGoed
De ets is over het algemeen in goede tot zeer goede staat. Kader is in redelijke tot goede staat
Transport
VerzendenPakketpost
PrijsTot 10 kg.
Binnen België € 13,50
Naar Nederland € 15,20
Naar Duitsland € 25,00
Europese Unie € 26,00
Wereldwijd € 45,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .