Albert De Deken - Op het terras.

Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!
Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!Albert De Deken - Op het terras. kopen? Bied vanaf 375!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Albert De Deken (1915-2003)
Type kunstwerk Tekening / Aquarel
Periode 1945 t/m 1999
Techniek Aquarel
Drager Papier
Onderwerp Landschap
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 29 x 39 cm (h x b)
Incl. lijst 45 x 55 cm (h x b)
Gesigneerd Handgesigneerd
Op het terras.
Aquarel. Getekend in potlood.

Albert De Deken
(Schoten, 7 september 1915 – Kapellen, 24 maart 2003)

Hij was een Belgisch beeldend kunstenaar. Aan de Antwerpse Academie volgde hij les bij Alfons Proost, bij Baron Isidore Opsomer, die hem altijd bleef steunen. Hij zat in de klas met Vic Gentils, Jack Godderis en kunstfotograaf Filip Tas. In 1948 gaat hij, na het winnen van de Camille Huysmansprijs, naar Parijs en studeert er in Académie de la Grande Chaumière bij Emile-Othon Friesz "le grand fauve" en ontmoet hij op een retrospectieve bij la galerie Charpentier de kunstschilder André Dunoyer de Segonzac, waarvoor hij veel achting had. Albert De Deken kreeg vijf dochters en een zoon.
Van 1954 tot 1980 gaf hij les aan de Antwerpse Kunstacademie. Hij was leraar in de oriëntatiejaren en nadien bij de specialisatiejaren schilderkunst. Hij had er onder zijn leerlingen onder meer Panamarenko, Fred Bervoets, Wannes Van de Velde, Walter Brems, en Linda Loppa,de latere directeur van de Antwerpse Modeacademie. Zijn laatste student is zijn schoonzoon Christian Goedtkindt die onder meer zijn tentoonstellingen en catalogussen verzorgde en nu schildert onder de artiestennaam Xtian.
Sinds het begin van de jaren vijftig ging De Deken met het gezin jaarlijks op vakantie naar de Vlaamse Kust. Oostduinkerke was de badplaats waar ze de zomer doorbrachten, hij maakte hier veruit zijn beste schilderijen. Stranden, de zee en het achterland van West-Vlaanderen bleven hem uitermate boeien.
De zee, de stranden en dijkgezichten van Knokke en Duinbergen, de vissershaventjes en oude vissersboten bleven de te schilderen onderwerpen met stip.
Naast het schilderen van landschappen en stillevens was het portret en in het bijzonder het kinderportret zijn handelsmerk geworden. De portretten van zijn kinderen spreken dan ook tot de verbeelding.
Werkte ook in Frankrijk (o.m. Parijs, de Mediterrane kust, le Morvan),te Scheveningen en reisde naar Virginia USA (1988) waar hij een 25 tal werken van meebracht).


Erkenningen
• Prijzen: 1938 "Als Ick Kan", 1939 "Prijs Nottebohm", 1942 "Prijs Van Lerius", 1947 "Prijs Van Lerius, "Prijs Camille Huysmans", 1950 "Prijs David O'Selznick", 1952 "Prijs Marineschilders", 1985 "Prijs Provincie Antwerpen", 1994 "Laureaat cultuurprijs R.Majean Schoten".
• In het jaar 2000, precies op zijn 85ste verjaardag, kreeg De Deken een retrospectieve bij galerij Campo op de Vlaamse kaai in Antwerpen.
• In 2001 werd in het Jakob Smitsmuseum een tentoonstelling over De Deken gehouden.
• In december 2015 werd ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag voor De Deken een monument onthuld op de Churchilllaan te Schoten nabij Antwerpen ter hoogte van de plaats waar ooit zijn geboortehuis stond.
• Werk in het bezit van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Antwerpen & Gent, het Prentenkabinet en het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen met 2 werken. Collectie Belfius Bank. Gemeentebesturen Schoten en Essen en St.Niklaas. Kerkfabriek Brasschaat en Kleine Horendonk, particuliere privé verzamelingen in België en buitenland.
• Opgenomen in de collectie van de Universiteit Campus Antwerpen met 2 schilderijen en 1 aquarel
• Tekeningen met portretten van kunstenaars toegevoegd aan de collectie van het AMVC Antwerpen
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Antwerpen, België
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .